Sittställning

Bild som visar klassisk sittställning för gitarrister.

Klassisk sittställning

Klassisk sittställning är den mest ergonomiska/hälsosamma sittställningen, förutsatt att du sitter på rätt sätt. Många nybörjare tror att de sitter i korrekt klassisk sittställning, utan att inse vad de gör för fel. Be därför gärna att gitarrlärare Martin Ågren kollar din sittställning under gitarrlektionen! Målet är bland annat att vi ska kunna sitta med ryggraden i naturlig S-formation (eller "rak i ryggen" som man också säger) med avspända axlar i hälsosamma vinklar. Luta dig inte mot ryggstödet! Använd istället uthållighetsmuskulaturen i ryggen för att hålla överkroppen i en upprätt position!

Ovant i början

I början kan det kännas mycket ovant/obekvämt att sitta i klassisk sittställning, och det kan bero på att din kropp inte är van att sitta i den positionen. Exemplvis är det vanligt att uthållighetsmuskulaturen i ryggen är mycket otränad, och då kan man bli trött redan efter att ha suttit en minut i klassisk sittställning. Träna i så fall lite varje dag på sittställningen, så kommer din muskulatur relativt snabbt att vänja sig och bli mer uthållig.

Titta gärna rakt fram

Tänk på att det är bättre för kroppen och nacken om du tittar rakt fram än att du tittar ner på gitarren. Ofta behöver vi inte titta så mycket på gitarren som vi tror. Öva ibland på att inte titta på gitarren när du spelar!

Fotpall eller gitarrstöd

Klassisk sittställning med fotpall ger en bra sittställning, men egentligen är det ännu mer ergonomiskt att ha båda fötterna på golvet, förutsatt att du har ett annat typ av gitarrstöd som höjer upp gitarren i lämplig nivå. En av fördelarna med fotpall är dock att det är enkelt att använda, till skillnad från vissa typer av gitarrstöd som exempelvis behöver monteras på gitarren. Därför kan du till en början använda fotpall. Längre fram kan du fundera på om du vill prova något annat typ av gitarrstöd.

/Martin Ågren